AikiBudo

AIKIBUDO, by training to grow as a person

50 jaar BUDO teaches people RESPECT

Aikibudo… heeft zijn grondvesten in de traditionele jujitsu (Daito Ryu Aiki-jujutsu) en de traditionele wapenschool (Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu). Verder is het mee gevormd door het Aikido Yoseikan van sensei Minoru Mochizuki.

Alain Floquet (Fr. 1939), 8e Dan Kyoshi, is de grondlegger van het moderne Aikibudo. Hij is een leerling van Meester Minoru  Mochizuki.

 

 

De drie hoofdprincipes van AIKIBUDO zijn de gewrichtsklem, de evenwichtsverstoring en de offerworp (sutemi).

Het principe van de gewrichtsklem is dat men een gewricht (zoals de pols) beweegt in een richting die onnatuurlijk is. Het resultaat hiervan is een pijnprikkel.
De evenwichtsverstoring is iets moeilijker. Wanneer men immers iemand te ver uit evenwicht brengt, zal hij of zij zijn stand gaan aanpassen waardoor hij of zij terug in evenwicht komt. Het is dus de bedoeling om een constante evenwichtsverstoring te verkrijgen.
Het laatste principe, de offerworp (sutemi), behoort tot de meer gevorderde technieken. Men neemt de aanvaller stevig vast en laat zich op zo een manier vallen dat de aanvaller hierdoor ook ten val komt. Men maakt gebruik van de aanvaller om zijn eigen val te breken.

De principes van het AIKIDO zijn ontwikkeld door    O-Sensei (= grootmeester) Morihei Ueshiba.

 

 

 

 

AIKI(BU)DO technieken zijn karakteristiek door haar harmonieuze bewegingsvorm en balans en als zodanig een compleet systeem tot persoonlijkheidsvorming. In fysiek opzicht geeft AIKI(BU)DO een harmonieuze ontwikkeling aan het lichaam.

AIKI(BU)DO is een Japanse vechtkunst en daarmee een vorm van budo. ‘Budo’ is de verzamelnaam voor alle Japanse vechtkunsten. Andere voorbeelden van budo zijn Karate, Judo, en Aikido.
Omdat al deze vormen tot dezelfde ‘familie’ behoren zijn er veel overeenkomsten.

Dat is een van de redenen dat het AIKI(BU)DO is ondergebracht bij de Judobond Nederland. Toch zijn er ook duidelijke verschillen tussen de budovormen. Bij Karate ligt de nadruk op verdedigingen tegen stoten en trappen. Het Judo wordt vooral gekenmerkt door worpen, klemmen en controle technieken (houdgrepen).

Bij het AIKI(BU)DO wordt er niet zo’n sterke scheiding gemaakt en leer je zowel verdedigingen tegen stoten en trappen als het maken van worpen en klemmen. Het verschil met Aikido ligt in de nadruk die er bij AIKI(BU)DO meer wordt gelegd op zelfverdediging. Ook verschilt het van Aikido door de invloed van het Judo en twee klassieke krijgskunsten: het Daito Ryu Aikijujutsu en de gewapende technieken (kobudo) van het Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu.

Meer over de historische achtergronden vind je onder “Geschiedenis en ontwikkeling van het AIKI(BU)DO“.
AIKI(BU)DO is met recht een remix en bevat onder meer elementen van aikido, jiu-jitsu en kobudo (wapentechnieken). Dit leentje-buur spelen is een van de sterke punten van AIKI(BU)DO: het maakt niet uit waar een techniek vandaan komt, als hij maar werkt. Bij AIKI(BU)DO zijn de volgende technieken belangrijk:

  • bevrijdingstechnieken (tehodoki)
  • valtechnieken (ukemi)
  • lichaamswendingen en -verplaatingsen (tai-sabaki)
  • werptechnieken (nage-waza)
  • controletechnieken (osae-waza)
  • technieken met wapens

De kracht en uitdaging van het AIKI(BU)DO zit in de combinatie van de technieken. Niets is vast omschreven. De AIKIBUDOKA ziet iedere situatie als uniek en vindt een passende oplossing.

KOM EENS KIJKEN, OF BETER DOE EENS EEN (OF 7) PROEFLES(SEN) MEE.

Voor meer informatie over onze lestijden klik hier.